Ďalší poľský potravinový škandál! Kyselina mravčia v uhorkách
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Len pred tromi dňami veterinári ukončili kontrolu poľských sušených vajec a na trhu je ďalší potravinový škandál. Kvasené uhorky a kvasená kapusta od poľského výrobcu obsahujú kyselinu mravčiu, ktorá vyvoláva tráviace problémy. Prišli na to českí hygienici.
Nebezpečná kyselina mravčia
Pravidelná kontrola českých veterinárov skončila tentokrát s prekvapivým záverom. Šarža kvasených uhoriek a kvasenej kapusty od poľského výrobcu Jarys je zdraviu škodlivá.
"Odobraté vzorky potvrdili prítomnosť kyseliny mravčej. Táto látka je v potravinách v Českej republike zakázaná. Používa sa ako konzervant pre krmivá hospodárskych zvierat," vysvetlil hovorca Státní zemědělské a potravinářské inspekce ČR Pavel Kopřiva.
Keďže tieto výrobky našli českí hygienici vo veľkoobchode s dcérskou firmou aj na Slovensku, ktorá potravinami zásobuje viac ako 300 000 podnikateľských subjektov, prostredníctvom informačného výstražného systému oslovili aj slovenské orgány.
Napätá situácia v Poľsku
Kyselina mravšia totiž dráždi tráviaci trakt a ľudom by mohla spôsobiť tráviace problémy. V poľských obchodoch je preto situácia naozaj veľmi napätá, po tom čo museli predajcovia stiahnuť z predaja najskôr kury, potom soľ a nakoniec aj kapustu a uhorky, začínajú strácať nervy.
Naši hygienici už kontrolujú obchody aj reštaurácie, svoju pozornosť neupriamili len na poľské výrobky. "Práve v tejto súvislosti sme nariadili kontrolovať všetkú kapustu dovezenú z Poľska nielen jednú šaržu a tiež som prikázal preveriť aj slovenských producentov na uhorky aj kapustu," doplnil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.
TV JOJ