V poľskej zmrzline našli nebezpečné chemikálie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Myslíte si, že zmrzlina sa vyrába z čerstvého mlieka, smotany, cukru, ovocia, čokolády či vanilky? Tá poľská zrejme nie. Bola by totiž príliš drahá a rýchlo by sa kazila. Výrobcovia do nich pridávajú aj umelé náhrady či najrôznejšie chemikálie...
Vanilková, orechová, aj ananásová...
"Na vanilkovú zmrzlinu nepoužívajú vanilku, ale piperonal - chemikáliu, ktorá sa používa proti všiam. Na ananásovú zase octan etylnatý- ten sa používa na čistenie kože. Orechová zmrzlina sa skladá aj z kyseliny maslovej - tá sa využíva na výrobu kaučukových lepidiel," uvádza poľský denník Fakt.
Zoznam chemikálií v poľských zmrzlinách je však podstatne dlhší. "Nepoctiví výrobcovia ignorujú predpisy a protiprávne si vypomáhajú zakázanými chemikáliami, napr. E127 alebo červeným farbivom. Posledné z menovaných môže u ľudí vyvolať rakovinu štítnej žľazy," napísal denník, ktorý sa odvoláva na analýzu poľských onkológov.
Pochybné poľské normy
V súlade s poľskými normami výrobcovia nemusia uvádzať na obale všetky zložky zmzliny, z ktorej sa skladajú. Kvalitné, veľmi drahé zmrzliny, sa predávajú podľa Eweliny Suskej z poznanskej Hygienickej správy len v malých cukrárňach, a to veľmi ojedinele. VIAC TU.
V Poľsku prepukol veľký škandál ešte začiatkom marca tohto roku. Inšpektori zistili, že v tisíckach ton poľských potravín sa nachádza posypová soľ - chemikália na údržbu komunikácii.