Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Infekcie a nepekná pokožka? V zime totiž zabúdame piť...
Zdielať na

Infekcie a nepekná pokožka? V zime totiž zabúdame piť...

Jún, júl, august... Na ulici v letných mesiacoch stretnete takmer každého s pollitrovkou vody v ruke. Koľko ľudí však takto stretnete v novembri? S klesajúcimi teplotami totiž mizne aj náš prirodzený pocit smädu. Na vodu si mnohí spomenú, až keď ich večer rozbolí hlava. A to je to najmenej... Napokon zlý pitný režim sa odráža aj na deťoch...

Vysušená sliznica pre málo tekutín

Bez ohľadu na to, aké je ročné obdobie a bez ohľadu na to, či ste smädní, pitný režim si musíme strážiť. Bolesť hlavy a vysychajúce pery sú signály, že sme počas dňa vypili málo vody. A dohnať sa to nedá počas večera a potom celú noc behať na záchod.

Napríklad ľudia, ktorí v zime trpia častejšími zápalmi kútikov, majú zrejme problémy s pitným režimom a málo pijú. Vysušená sliznica rýchlejšie praská a je náchylnejšia na infekcie. "Dámy, ak nechcete prísť o veľkú časť vlhkej pokožky, tak myslite aj na tom svahu na lyžiach na pitný režim a nemajú to byť alkoholické nápoje," upozornil odborník na zdravú výživu Igor Bukovský.

Deti pri hre zabúdajú piť

Suchý vzduch máme totiž po ruke naozaj všade. Vykúrené autobusy, vykúrené miestnosti domova, v kancelárii, v aute, nákupných centrách či v školách a škôlkach. "Sú deti, ktoré nie sú naučené piť a stretávam sa s tým, že maminky majú potom veľký problém pri ukončení dojčenia zabezpečiť detičkám dostatok tekutín. Ideálne je naučiť deti už v dojčenskom veku, teda od polroka - akonáhle začínajú s príkrmami, mala by sa podávať aj voda," vysvetlila detská lekárka Monika Antošová.

Pre dospelých aj pre deti platí - najlepšia je čistá voda, sem tam doplnená o nesladené čaje. Ak deťom dávate ovocné šťavy, treba ich riediť v pomere jedna ku jednej. A nečakajte, kým si dieťa samo pitie vypýta! "Musíme ich núkať my, lebo oni na to pri tej hre zabudnú," hovoria aj mamičky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články