Za alergie vraj môže aj pitná voda!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Arašidy a kravské mlieko! Čo myslíte, čo majú tieto dve potraviny spoločné? Spája ich nepríjemná štatistika. Práve na ne sme najčastejšie alergický! Skupina vedcov teraz prišla s netradičnou teóriou, prečo počet ľudí, ktorí regály s týmito výrobkami v obchodoch obchádzajú, neustále rastie. Môže vraj za to pitná voda, ovocie a zelenina.
Čistá voda priamo z kohútika nemôže nikomu uškodiť, hovoríme si. Americkí odborníci ale upozorňujú - chlórovanie môže výrazne pomôcť potravinovým alergiám.
Alegia z vodovodu
Vedci skúmali vyše 10 300 dobrovoľníkov, u ktorách sa zamerali na obsah dichlorofenolu v moči. Najvyššie množstvo tejto chemickej látky našli práve u ľudí, náchylných na potravinové alergie.
A práve dichlorofenol sa má nachádzať v pitnej vode i v pesticídoch, ktoré zase môžeme nájsť v ovocí a zelenine. Vznikla tak teória, že tieto chemikálie môžu u niektorých ľudí oslabiť toleranciu potravín a viesť tak k alergiám. Nebezpečnejšie sú v tomto prípade jednoznačne práve pesticídy.
Výskumy pokračujú
Sami odborníci ale zdôrazňujú, že vodu z kohútika netreba okamžite prestať piť. Je ale lepšie dať si pozor na to, aké ovocie a zeleninu jete. Novoobjavená spojitosť je iba začiatkom ďalších výskumov.
Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.
ISIFA/ilustračné