Naporcujte si rybu na filety. Predídete problémom...
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Štedrovečernú večeru si mnohí nevedia predstaviť bez vianočného kapra. Lekári zase bez prípadov zaseknutých rybacích kostí v hrdle. Takejto nehode sa však dá vyhnúť. Ukážeme vám, ako si rybu pripraviť a zjesť bez návštevy u lekára.
Zabudnite na osvedčené triky
Človek ani nemusí byť pahltný, aby mu malé ostré kosti z kapra pri stole zabehli. Návodov na to ako postupovať, keď sa vám kosť zasekne v hrdle je viac, v každom prípade - zabudnite na staré recepty so zajedaním chlebom, alebo zemiakovým šalátom, pitím vody, či vykašliavaním. "Môže si s tým len spôsobiť ťažkosti," uviedol krčný lekár Peter Ďurica.
Lekár: Môže si s tým spôsobiť ťažkosti
Kosti síce nie sú natoľko veľké aby vás udusili, ale môžu sa dostať hlbšie do tráviaceho traktu a môžu vám poraniť napríklad sliznicu. Na to, aby ste sa im pri konzumácií vyhli sa nedržte zaužívaných postupov a kapra si neporcujte na podkovičky. "Tieto kosti tam zaručene máte," hovorí Juraj Vaicenbacher, šéf rybárstva.
Kapor na filety...
Kapra by ste si tak mohli naporcovať na filety. Po oddelení vám zostanú dva pláty, kde sú už iba jemné ypsilónové kosti, ktoré zmiznú. Ak kapra prudko opečiete. Tí, čo sa chcú úplne vyhnúť kostiam z rýb sa odporúča iný druh rýb, treska.
ISIFA/MAFRA/Martin Horký