Nechutné objavy v jedle. Silikón, vlasy aj červíky...
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Konské mäso v potravinách vyvolalo po celom svete zvedavosť, čo všetko jeme a nevieme o tom. Viaceré výskumy poukazujú na to, že konzumujeme naozaj všetko možné. A čo tak červíky v čokoláde? Aj takýto škandál tu už bol...
Chrobáky vyliezli z orieškov čokoláde. Lenže keby ste si kúpili čokoládu aj bez orieškov, môže sa vám stať, že zjete chrobáky, tentoraz pomleté v podobe prísady. Z chrobákov sa totiž vyrába červená potravinárska farba. Ňou sa dofarbuje nielen čokoláda. "Nie radšej si to nepredstavujem," hovorí jedna z opýtaných.
V zmrzline kúsok bobra...
Iné lahôdky sa pod mikroskopom nájdu v chlebe a pečive. Éčka, ktoré mu majú dodať trvanlivosť sú vyrobené z ľudských vlasov dodávaných z čínskych kaderníctiev. Alebo napríklad taká zmrzlina. Napadlo by vám, že spolu s ňou olizujete a pojedáte vlastne kúsok bobra? Taká vanilková, jahodová či malinová môže obsahovať výťažky z bobrích análnych sekrétov. "Ale ie, mne chutí zmrzlina, mne to nevadí," hovorí jedna z opýtaných.
V kuracích nugetách vo fast foodoch je vraj len polovica kuraciny, zvyšok chémia. Značnú časť z nej tvorí to, čo sa skrýva v bujnom poprsí, teda silikón. "Tak asi, keď sme to jedli, tak sme to zvládli," myslí si obyvateľka Bratislavy.
Vo väčšine spomínaných prípadov ide o prídavné látky známe ako Éčka. "Možno používať do potravín len látky povolené pre príslušnú potravinu a zároveň v povolenom množstve, nachádzajúce sa v zozname uvedeného právneho predpisu," uviedla Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva.
Prídavné látky sú ostro sledované
Spomínaný zoznam schvaľuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. "Pridávané látky, ich použitie a použité množstvá v potravinách sú prísne sledované kontrolnými orgánmi," dodáva Merková. V potravinách sa však objavujú látky, ktoré nie sú Éčkové, ale ako známe jedy - napríklad bórax v rezancoch, v pive a vo víne arzén, či ako farbivo čiernouhoľný decht. "Sú to chemické kontaminanty, ktoré sa v potravinách nesmú vyskytovať. Sú zakázané," hovorí Merková.
Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.
ISIFA