Po zmrzline na toalete, nemusí ísť o salmonelu!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Slováci zjedli minulý rok vyše 14 miliónov litrov zmrzliny. Stále vedie klasika ako jahodová, čokoládová alebo oriešková. Okrem osvieženia sa vraj pri lízaní zmrzliny vyplavujú aj hormóny šťastia. To však zrejme nepociťujú citlivejší ľuďia, ktorým môže zmrzlina spôsobiť tráviace ťažkosti. Nielen salmonelóza Vás totiž môže pripútať k záchodu.
Radšej pomaly, než skončiť na záchode
Pozor by si mali dávať najmä diabetici, alergici ale aj ľudia, ktorí môžu držať rekord v rýchlosti zjedenia tejto sladkej pochúťky. "Keď naraz skonzumujú veľké množstvo studeného nápoja alebo zmrzliny, tak môžu mať reakciu, že ho preženie alebo má hnačku, a to sa potom napraví," informuje gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán.
Za hnačkou sa tak nemusí skrývať hneď nekvalita zmrzliny. S nedostatkami sa však hygienici stretávajú každý rok. "Ten predávajúci buď mal špinavé oblečenie, alebo ruky, čiže nedodržiaval osobnú hygienu alebo náradie, s ktorým pracoval pri predaji a výrobe zmrzliny," opisuje hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.
Do zmrzliny treba kvalitné mlieko
Rozpoznať kvalitu voľným okom je naozaj ťažké. Všímať si treba čistotu, či je naberačka pravidelne oplachovaná a nestojí celý deň vo vode. Niečo o kvalite zmrzliny môže napovedať aj rýchlosť topenia. Suroviny často nahrádza voda.
"Tam by trebalo viac mlieka, aby sa neroztopila, kvalitné mlieko," vysvetľuje majiteľ cukrárne Sabri Halimi. Práve voda veľa napovie aj o tom, či už bola zmrzlina roztopená a opäť schladená. Ak sa v nej alebo na povrchu nachádzajú čiastočky ľadu alebo námraza, dajte od nej ruky radšej preč.
Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.
ISIFA