Nie je mrkva ako mrkva. Toto je glykemické stravovanie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Leto je zákernou skúškou. Čo zakryli zimná bunda a jarný kabát, plavky kruto odhalia. Preto sa mnohí dali na čisto zeleninovú stravu a poctivo počítajú každú prijatú kalóriu. Ale, vedeli ste, že vaše úsilie môže rýchlo pokaziť tZV. glykemický index? A s ním už ani mrkva nie je zárukou štíhlej línie.
Pri držaní zdravšej stravy sú zradcami v tomto prípade nôž a strúhadlo. Čím menšie kúsky, tým je glykemický index vyšší. "Ešte môžete tú mrkvu aj odšťaviť. A tá šťava ho má ešte vyšší," hovorí dietológ Peter Minárik.
Štruktúru potraviny nemeňte
To znamená, že 39 kcal v celku vás zasýti pokojne aj na dve hodiny, nastrúhaná mrkva však len na 30 minút a z čerstvej šťavy budete zrejme hladní ešte viac. "Čím viac meníme tú štruktúru potraviny, tým viacej sprístupňujeme ten sacharid tráviacim enzýmom a rýchlejšie sa tie cukry a sacharidy vstrebávajú," tvrdí Minárik.
Rovnaký vzorec platí pre všetky potraviny. Krajec chleba verzus krutóny, varené zemiaky a zemiaková kaša, surová zelenina a jej varené variácie. Vždy platí, že čím kratšie jedlo varíme, tým je sýtejšie a potrebujeme ho zjesť menej. "Potraviny s vysokým glykemickým indexom, po konzumácii ktorých sa vylučuje veľa inzulínu môže skutočne môže brániť v redukovaní nadmernej telesnej hmotnosti," hovorí dietológ.
Prechrumkajte sa k dokonalému chrupu
Príprava jedla Vám navyše zaberie oveľa menej času a okrem štíhlej línie, sa môžete prechrumkať aj k dokonalému chrupu. "Posilňujeme všetky štruktúry, ktoré máme v ústach. Kosť, závesný aparát zuba aj zub samotný," hovorí zubná lekárka Simona Dianišková.
Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.
TV JOJ