Zatiahnuté
Bratislava
Cecília
22.11.2024
TEST. Potraviny 2 hodiny v aute? Toto je výsledok
Zdielať na

TEST. Potraviny 2 hodiny v aute? Toto je výsledok

BRATISLAVA / Ak jazdíte nakupovať autom, v týchto horúčavách by ste s potravinami mali upaľovať priamo domov. Čím rýchlejšie, tým lepšie. Nechať nákup v rozpálenom aute znamená hazardovať so svojím zdravím. Šunka, mäso, syry, či nátierky sa tam dobre povaria. Toto sa stane s potravinami po dvoch hodinách!

Poobede je teplota vzduchu v týchto dňoch viac ako 30 stupňov Celzia. Toto sa stane s mliečnymi a mäsovými výrobkami, ak ich necháte na pospas horúčavam v aute. Do košíka sme naložili najrýchlejšie kaziace sa potraviny, akými sú čerstvo narezaná hydinová šunka, parenica, jogurt či plátkový a tavený syr.

Nie viac ako 15 minút!

Teplota vzduchu v rozhorúčenom aute presiahla 50 stupňov Celzia! Koľko času ostáva potravinám, kým ešte budú vhodné na konzumáciu? "Pri týchto teplotách určite by to nemalo byť dlhšie ako 15 minút," tvrdí Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR)

Cesta z obchodu domov však často trvá aj niekoľko násobne dlhšie. Potraviny sme v aute nechali dve hodiny. Tu je výsledok. Plátkový syr z obalu ani nevyberiete, šunka úplne zbledla a parenica snáď nepotrebuje žiaden komentár...

S evidentne pokazenými potravinami sme zašli do laboratória ŠVPS SR. Aj odborníci nám potvrdili, že v tejto taške je doslova život. "Parenicu, ktorú sme videli, tak tá už nie je konzumu schopná. Má úplne zmenenú konzistenciu, taká úplne rozbredlá, roztopená," hodnotí potraviny Silvia Kučeráková, vedúce Oddelenia hygieny potravín.

Mliečne výrobky totiž obsahujú živú mikroflóru a práve horúčavy podporujú pomnoženie niektorých mikroorganizmov. Napríklad ako pri našom testovacom jogurte. "Vidím, že tam nastala zmena, že to viečko je naozaj veľmi vyduté. Môžu sa tam pomnožiť napríklad kvasinky, takže ani v tomto prípade by som neodporúčala takýto jogurt konzumovať," dodáva Kučeráková.

Je jedno, v čom je potravina zabalená

To platí aj v prípade narezanej šunky. "Nastávajú tam predovšetkým zmyslové zmeny ako je farba, vôňa a postupne aj chuť," tvrdí vedúca oddelenie hygieny potravín.

Čím menej konzervantov výrobok obsahuje, tým rýchlejšie sa môže pokaziť. Navyše, horúčavy skracujú životnosť potravín. "To je jedno, či je potravina zabalená vákuovo alebo v akomkoľvek inom obale. tento obal nevie uchrániť a nevie udržať tú teplotu," hovorí Jozef Bíreš.

S potravinami teda rýchlo naspäť do chladu. V opačnom prípade vám hrozia tieto všetky ochorenia. "Salmonelóza, hnačkové ochorenie, ktoré majú príznaky zvracanie, nevoľnosť, teplota, kŕče," uviedla Lenka Skalicka, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články