Niektoré mäsové výrobky obsahujú len minimum mäsa
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Pri nákupe v obchode často rozhoduje cena. Pri mäsových výrobkoch však lacné zázraky určite nemôžeme čakať. Ak chceme kvalitu, mali by sme si dať tú námahu a preštudovať si ich zloženie. Až potom sa dostane na rad cena. V niektorých predajniach však ani sami predavači netušia, koľko mäsa obsahuje napríklad ich skvelá šunka.
Ako to zistiť pri pultovom predaji?
Najprv by sme si mali skontrolovať, koľko percent mäsa výrobok vlastne obsahuje. "Koľko percent mäsa obsahuje bravčové či hovädzie mäso, koľko je tam soli. Do kedy ho treba spotrebovať, aké alergény obsahuje..., povedala vedúca predajne mäsa Jarmila Kollarovicsová.
Pri pultovom predaji nemáme šancu vidieť, aké je vlastne zloženie výrobku. Určite by ste sa nemali uspokojiť s odpoveďou predavača neviem. V každej predajni by mala byť kniha, kde má každý výrobca uvedené zloženie každého výrobku.
Šunka musí obsahovať min. 60 % mäsa
Napríklad šunka by mala mať podľa odborníkov minimálne 60 % mäsa. Ak ho uprednostníme menej tak do tela dostaneme aj ďalšie menej kvalitné prísady. "Keď chceme jesť sacharidy, tak by sme sa mali kúpiť niečo, čo obsahuje kvalitné sacharidy," myslí si odborníčka na zdravú výživu Katarína Skybová.
Pri niektorých výrobkoch však už naozaj rozhoduje cena a nielen kvalita.
Pri dvoch šunkách sme našli iba 8% rozdiel v podiele mäsa, za tú kvalitnejšiu by ste si však priplatili až o 9 eur na kilogram viac.
Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.
ISIFA