Takto by ste si mali usporiadať potraviny v chladničke
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Viete kde by malo byť v chladničke uložené mäso? A viete kde varené jedlo, či pivo? A možno neviete, že v chladničke môžete mať uskladnené pečivo len určitý čas. Neverili by ste, ako môže také nesprávne uskladnenie potravín na nás vplývať.
Všetko má svoje miesto
Spôsob uloženia potravín v našej chladničke je častokrát chybný. "Prvý problém tejto chladničky je, že je tu príliš veľa potravín a potom ani to chladenie nie je také, aké má byť," hovorí Katarína Skybová z Inštitútu prevencie a redukcie nadváhy.
Ak už máme v chladničke veľa jedla mali by sme ho naozaj precízne usporiadať. Staršie potraviny vysunúť dopredu a novšie dozadu, aby sme mali spotrebu poriadne na očiach! Najideálnejšie ale je chodiť častejšie do obchodu a jesť tak stále čerstvé potraviny.
Kam čo patrí?
Usporiadanie poličiek v chladničiek nie je náhoda. V každej je iná teplota a preto sa aj potraviny ukladajú podľa nej. Najchladnejšie je na spodnej, kde je okolo 2 stupňov a tá je určená na surové mäso a ryby. Do políc v strede uložte jogurty, syry a šunku. "Potraviny,ktoré sú uvarené, tie by mali byť na najvyššej polici," dodáva Katarína Skybová.
Vo dverách kde je najteplejšie majú byť zasa nápoje a otvorené potraviny ako napríklad horčica či kečup. "Je dobré ak máme v chladničke vyhradené takéto miesto. Rozbalená zelenina môže naozaj dýchať," radí Skybová.
Smrad v chladničke
Ak máte v chladničke čudné pachy a nie je to pokazeným jedlom, môžete dať do misky trocha pomletej kávy a každé tri mesiace ju obmeňte. Káva pachy neutralizuje. A ešte malá rada pre začínajúce gazdinky od odborníčky:"Veľmi dôležité je to, aby sme do chladničky nedávali teplé potraviny. Zmeníme tým celú klímu našej chladničky."
Mraznička
Ďalším vyťaženým pomocníkom je mraznička. Tá sa často podobá na skladisko s mäsom. Keď ho vyberieme ani nevieme, či je to hovädzina, či bravčovina a tak namiesto v hrnci, skončí niekedy aj v koši. "Skladovať mäso v mrazničke môžeme aj pol roka ale treba si ho označiť. Pečivo odporúčam držať v chladničke maximálne po dobu troch mesiacov," radí Skybová.
Zlé skladovanie potravín môže mať vplyv aj na naše zdravie. "Necítime sa dobre, bolí nás hlava, je nám zle a sme unavení. Zlým chladením môže vzniknúť v potravinách histamín, ktorý vyvolá tieto zlé reakcie našeho tela," upozorňuje Katarína Skybová.
Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!
ISIFA