Cesnak a jeho účinky. Najlepší je v surovom stave
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
KOMOČA / Páchne, ale je zdravý. Je dobrý proti vírusom, vysokému tlaku aj proti zrážanlivosti krvi. Treba ho však jesť surový a okysličený. Reč je o cesnaku...
Cesnak závisí od kvality pôdy
Cesnak musí najprv poriadne vyschnúť, potom príde na rad čistenie a pred jesenným sadením, to je okolo 20. októbra, ho treba rozobrať na struky. "Podľa kvality pôdy sa mení nielen veľkosť a tvar cesnaku, ale aj chuť," uviedol pestovateľ cesnaku Imrich Kováč.
Podľa pestovateľa z Komoče (okr. Nové Zámky) má cesnak nielen liečivé účinky, ale aj viacero odrôd a chutí. Od úplne jemného, ktorý si môžu dopriať aj tí s citlivejším žalúdkom, až po plne aromatický, vhodný napríklad do klobás. "Bohužiaľ tak to vyzerá, že skoro už nikto ten cesnak nepestuje, začiatok konca prišiel s čínskym cesnakom," hovorí pestovateľ.
Aj keď jeho cene domáci pestovatelia nemohli konkurovať, jeho chuti rozhodne áno. A tak sa našťastie vracia na slovenské polia. "Pestujeme cesnak, ktorý pestovala aj stará mama. Nie je tá sadzba certifikovaná, nemá pomenovanie, my to voláme ako náš cesnak," hovorí Imrich Kováč.
Zaveste ho na chladné miesto
Ak chcete, aby vám cesnak vydržal celú zimu, určite ho neskladujte v chladničke, v igelite, ani v pivnici. "Je najlepšie ho nechať zavesený na vzduchu v nejakom košíku, kde je najchladnejšie v byte," hovorí pestovateľ cesnaku z Komoče.
Najväčšou lahôdkou je vraj údený cesnak, ak k nemu pridáte údené čili o zdravie na túto zimu máte určite postarané! Zdravého cesnaku sa vraj nemusia vzdávať ani tí, ktorí majú nízky tlak od prírody. "Ten cesnak nie je len znižovačom krvného tlaku, on je regulátorom. A veľmi jednoducho je ho nejak zrovnať s pohárom červeného vína či s jednou kávičkou dobrou navyše," hovorí Imrich Kováč.
Liečivý je najmä v surovom stave
Liečivé účinky cesnaku však fungujú najmä v surovom stave, dokonca je ho potrebné pred zjedením okysličiť. "Musíme ho pohrýzť, prípadne ten struk predtým nakrájať. Chvíľku nechať okyysličiť a vtedy je ten účinok stopercentný," dodáva pestovateľ.
Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!
ISIFA