Každé zhrešenie u diabetikov škodí, takto si pomôžete
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Obdobie Vianoc je pre cukrovkárov hotovým utrpením. Stoly sa prehýbajú pod ťarchou sladkých dobrôt. Nezúfajte, máme pre vás návod ako si napiecť a nevystreliť hladinu cukru až do vesmíru.
Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ
Porušenie diéty je možné, ale...
Počas Vianoc si chceme osladiť život všetci. Aj tí, pre ktorých je cukor najväčší nepriateľ. Reč je o diabetikoch. Hoci chuť na sladké je celý rok, počas Vianoc je o čosi výraznejšia. "Nehovorím, že zjem všetko, ale ja z každého ochutnám," hovorí diabetik.
V prípade ľahkej cukrovky je takéto porušenie diéty možné, ale len za "pokutu". "Veľmi rýchlo nech zvýši fyzickú aktivitu, čiže nech sa ide prejsť," odporúča diabetologička Adriana Ilavská.
Podľa lekárky je ideálny zákusok pre diabetika, žiadny zákusok. vraj už za tri mesiace sa dá od chuti na sladké odvyknúť. Komu sa to ale nepodarí, môže siahnuť po dia zákuskoch. Cukrári pri ich príprave používajú umelé sladidlá.
Ak sa do pečenia dia zákusku pustíte aj vy doma, mali by ste vedieť nasledovné. "Veľa ľudí si myslí, že pomer je 1:1, ale to nie je pravda. Umelé sladidlo, či už práškové alebo tekuté, lebo aj s tekutým sa dá piecť, je oveľa sladšie ako kryštálový cukor. Takže na to si treba dať pozor," hovorí cukrárka Ida Ludvíková.
Celozrnná múka a menej cukru
V obchodoch sa dnes dajú kúpiť aj dia pudingy, ktoré sa dajú použiť do plniek alebo dia čokolády na polevu. Druhá možnosť, ako pripraviť koláčiky vhodné aj pre diabetikov, je mierne pozmeniť klasický recept. "Čiže miesto bielej múky dať celozrnnú múku a menej cukru," dodáva diabetologička.
"Dá sa ubrať na polovicu," odporúča dávku cukru cukráka Ida Ludviková. "Ani to na tom koláči vidieť nie je a už tomu diabetikovi je lepšie," hovodí diabetologička Adriana Ilavská.