Polojasno
-1°
Bratislava
Emília
24.11.2024
Otvorte šampus štýlovo: Šabľou, nožom alebo tanierom!
Zdielať na

Otvorte šampus štýlovo: Šabľou, nožom alebo tanierom!

BRATISLAVA / Na Silvestra tečie alkohol doslova prúdom. A asi najviac šampus, sekt a šumivé víno. Ale ako ho otvoriť bez úrazu? Nie je to zložitý úkon, avšak občas končí katastrofou. Ak chcete na niekoho skutočne zapôsobiť otvárajte šampus ako majster - sabrážou. A teda nožom, tanierom a dokonca šabľou!

Chráňte sa, pre istotu

Aby otváranie šampanského prebehlo bezpečne, každý chlap by mal mať potrebnú výstroj, ktorá ho uchráni pred úrazmi. Skôr ako sa do otváranie sektu pustíte, držte sa týchto pravidiel.

Ako prvé odložte psa k susedom, hostí pošlite do vedľajšej miestnosti, byt zabaľte do celofánu a sklenené predmety odložte do skríň. Potom sa môžete pustiť do práce. "Správna teplota sektu by mala byť kolo 6-7 stupňov Celzia," radí šampiónka v otváraní fliaš Klaudia Tretinová.

Teplota, uhol a opatrnosť

A aký je najdôležitejší pokyn? Ak budete mať šumivé víno teplé, tak vám väčšia časť fľaše môže po otvorení skončiť na koberci. Rovnako dôležité je fľašu držať v uhle 30 až 45 stupňov. Tlak v nej, ktorý sa rovná tlaku v pneumatike, tak nesmeruje priamo na štupeľ, ale na hrdlo. "Postupujeme naozaj veľmi opatrne a pomaly," upozorňuje Tretinová.

Po odstránení kapsule fľašu chytíme za hrdlo a palcom zabezpečíme drôtený košík s korkom. Ten opatrne zložte, pričom palcom stále uzáver zabezpečujeme. V opačnom prípade môže vyletieť. Pokiaľ máte sekt z umelohmotnou zátkou, tam je tendencia hneď vyletieť.

"Pokiaľ máte sekt s umelohmotnou zátkou, je veľké riziko, že zátka ihneď vyletí," dodáva Klaudia Tretinová. Keď je "košík" z fľaše dole, tak uzáver chytíme do celej ruky a točením fľašu otvárte. Ak uzáver nechce ísť von, tak mu palcom trochu pomôžte.

Otvorte fľašu štýlovo

A ako sa otvárajú sekt skutoční znalci? Sabrážou! Úderom šable odseknete hrdlo fľaše. Ak náhodou doma nemáte šabľu, tak môžete použiť malý tanierik. Taktiež sa dá použiť pevný kuchynský nôž, pričom sekáme jeho opačnou stranou.

Sekať sa dajú iba fľaše s korkovým štupľom. Plastový nepôjde. "Tohoto spôsobu otvárania fľaše sa nemusíte báť. Z takejto fľaše môžete sekt podávať bez obáv," upokojuje prípadné obavy šampiónka v sobráži Klaudia Tretinová.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články