Stop konzervám a polotovarom. Spôsobujú rakovinu
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Na vzniku rakoviny sa podieľa viacero faktorov. To je dávno známe. Medzi priame vplyvy vraj patrí strava, ale tiež - čo je zaujímavé- aj spôsob jej úpravy. Čínski vedci nedávno prišli s tým, že najlepšou prevenciou je vyradiť z jedálnička mlieko a mliečne výrobky. Je to naozaj tak?
Strava má veľký vplyv
Rakovinou prsníka vraj v Číne trpí len jedna z 10 tisíc žien. Na Slovensku z 1 000 osem žien. Odborníčka na správnu výživu tvrdí, že nie je za tým len mlieko. "O Číne a aziatoch sa vie, že im mlieko škodí a na intoleranciu na laktózu trpí až 75 percent. U nás má tento problém len 15 - 25 percent ľudí," hovorí odborníčka na správnu výživu Katarína Skybová.
Číňania mlieko tak či tak nepijú. Túto verziu odmieta aj skúsená lekárka z onkologického ústavu. "S tým skúsenosť nemám, ale určite strava a jej spôsob má veľký vplyv na onkologické ochorenia," hovorí primárka preventívneho centra OÚSA Alena Kállayová.
Jedzte čerstvé potraviny
Čo nám teda na tanieri škodí? Čo je prevenciou pred onkologickým ochorením ? "Jesť veľa zeleniny a ovocia, čo najviac v čerstvom stave, dbať na nutričnú hodnotu, vláknina je mimoriadne dôležitá, jedlo nezohrievať v mikrovlnke ale pripraviť a konzumovať čerstvé. Bielkoviny, tiež mliečne výrobky ale s nízkym obsahom tuku, a menej soliť," odporúča primárka.
je potrebné dbať aj na telesnú aktivitu a vyhýbať sa stresu. Jedna z pacientiek, ktorá nad rakovinou prsníka vyhrala, pripravila brožúrku o zdravých raňajkách.
Nepodceňujte prevenciu!
V národnom onkologickom ústave Sv. Alžbety si dobré rady prečítate aj na chodbe. "Hlavne však opäť vyzývam ženy, aby nepodceňovali prevenciu a chodili na preventívne prehliadky. Chodí tak asi 40 percent no malo by minimálne 80 percent našich žien," dodáva Kállayová.