Skoro jasno
Bratislava
Klement
23.11.2024
Viete akú vodu pijete? Je ohrozené vaše zdravie!
Zdielať na

Viete akú vodu pijete? Je ohrozené vaše zdravie!

BRATISLAVA / Hovorí sa, že tvrdá voda, rovná sa mäkké cievy a mäkká voda, rovná sa tvrdé cievy. To znamená, že tvrdá voda, bohatá na minerálne látky, je lepšia pre zdravie ako mäkká, v ktorej je látok ako vápnik či horčík pomenej. Nový celoslovenský výskum spája nedostatok minerálov s výskytom závažných ochorení. Kde je na Slovensku najmenej vhodné zloženie pitnej vody a čo sa s tým dá robiť? Odpovede nájdete v článku.

Tvrdá voda

V súvislosti s našim zdravím sa neustále hovorí o dôležitosti životného štýlu či potravy, ktorú prijímame. Málokto si však uvedomuje, akú výraznú úlohu zohráva neživá príroda, teda minerály a horniny, ktoré nás obklopujú. "Z geochemického prostredia prechádzajú prvky do vody, potravy a aj do človeka," povedal Stanislav Rapant zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra.

Výraz "tvrdá voda" možno väčšine ľudí pripomenie reklamu na zanesené súčiastky práčky. "Je lepšie mať zanesenú práčku a piť zdravú vodu z vyšším obsahom vápnika a horčíka," dodal Stanislav Rapant.

Voda a smrteľné ochorenia

Nový výskum, na ktorom spolupracujú geológovia s lekármi i hygienikmi, spája nedostatok minerálov v takzvanej mäkkej vode s ochoreniami či príčinami úmrtia. "V súčasnosti už nikto nepochybuje, že mäkká voda, teda nedostatok vápnika a horčíka, spôsobuje výrazne zvýšený výskyt kardiovaskulárnych ochorení," vysvetľuje Stanislav Rapant.

"Obsah jednotlivých chemických látok a ich limity v pitnej vode a ich zdravotný význam určuje nariadenie vlády č. 354 z roku 2006, kde v tomto nariadení nájdeme odporúčané a medzné hodnoty na kvalitu vody," upresnila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Dobrá voda nie je všade

Hovorí sa, že na Slovensku máme skvelú pitnú vodu. Žiaľ, neplatí to pre celé územie našej krajiny a to sa potom odráža aj na zdravotnom stave obyvateľstva. Údajne najhoršie sú na tom v Krupine a Detve.

"Nemôžem a nedokážem to tvrdiť, že sú ohrození. No naše výsledky jednoznačne svedčia o tom, že ľudia žijúci v týchto oblastiach, a pijúci miestnu vodu, majú možno o 50 až 80 percent vyšší výskyt kardiovaskulárnych ochorení. Taktiež možno o 30 až 50 percent ochorení onkologických a o 70 percent úmrtnosti na tráviacu sústavu,"
dodal Stanislav Rapant zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra.

Namiesto vody - mlieko

O nedostatku vápnika a horčíka vo svojej vode obyvatelia Krupiny netušili, no tvrdia, piť sa ju nebojíme. "Aj malému synčekovi dávam vodu, síce ju prevarím, ale je z vodovodu. Naša rodina má doma vlastnú studňu. Ja vodu nepijem, tá voda sa mi nepáči, to sa nedá piť," toto sú reakcie obyvateľov Krupiny.

Choroby sa mnohých z tých, ktorých sme oslovili, síce nevyhýbajú, no až doteraz si to do súvisu s vodou nedávali. Na mape, ktorá sa dá pozrieť v reportáži pod článkom, sa dá vidieť, ako sa kvalita vody na Slovensku líši podľa geologického zloženia danej oblasti. Podľa Stanislava Rapanta, je priaznivejší sever viac, ako juh.

Projekty spolufinancované Európskou úniou, prinesú výsledky o dva až štyri roky a budú navrhovať aj riešenia. "Napríklad piť inú vodu, s vyšším obsahom vápnika, piť sem tam minerálku, prípadne dať si iný doplnkový zdroj tekutín, napríklad mlieko," dodal Stanislav Rapant.

Súvisiace články