TOP 10 najšpinavších miest v našej kuchyni
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Z roka na rok rastie počet alergikov na celom svete. Vedci vravia, že to do veľkej miery súvisí aj s našou prehnanou snahou vypudiť zo svojich domácností všetky mikroorganizmy. Imunita však vzniká práve pri kontakte s cudzorodými organizmami. Používať agresívne chemikálie teda nie je najlepší nápad.
Kuchyňu vnímame ako čistý priestor. Keďže v nej neustále niečo umývame a čistíme, myslíme si, že v nej nie sú mikroorganizmy. Opak je však pravdou.
Ľudia si často myslia, že najviac mikróbov je na bankovkách, alebo na kľučkách či záchodoch, ale paradoxne sú to práve miesta ako je kuchynský dres, hubka na riad, dosky drevené.
TOP 10 najšpinavších miest v kuchyni
1. Hubky a handry (Escherichia coli)
"Veľmi dobré je používať podložku n a špongie, kde tú špongiu vymačkáme, vypláchnutú, položíme a ona pekne vyschne, lebo baktérie sa držia hlavne tam, kde je vlhko a teplo. V prípade, ak je tam sucho, baktérie tam nie sú," odporúča ekoporadkyňa Petra Ježeková.
Funguje aj to, ak hubku či handru na chvílu necháte rotovať v mikrovlnke.
2. Umývadlo (E. coli)
3. Chladnička - oddelenie pre zeleninu (Salmonella, Listeria, kvasinky a plesne)
4. Chladnička - oddelenie pre mäso (Salmonella, E. coli, kvasinky a plesne)
Mikróby sa do chladničky odniekiaľ dostať musia. Buď je to zo surového mäsa alebo ich môže vylučovať chorý človek.
5. Krájacia doska (E. coli)
Pokiaľ používame surové mäso, surové vajcia, tak by sme mali tie dosky čistiť či už citrónom alebo octovou vodou. Prípadne nejakými éterickými olejmi ako čajovníkový olej a toto úplne stačí.
Je tu ešte jedna možnosť. Inšpirujte sa v profesionálnej kuchyni, majte dosky zvlášť na mäso, zeleninu a podobne.
6. Mixér, kuchynský robot (E. coli, kvasinky a plesne)
Základom je, aby ste mixér rozobrali a umyli po každom použití. Ak sa dá, tak v umývačke riadu.
7. Kuchynská pracovná doska (E. coli)
8. Otvárač na konzervy (Salmonella, E. coli, kvasinky a plesne)
9. Plastové naberačky (E. coli, kvasinky a plesne)
10. Nádoby na potraviny s gumeným uzáverom (Salmonella, kvasinky a plesne)
Pár mikróbov neškodí
Hoci rebríček najšpinavších miest vyzerá hrozivo, nepanikárte. Pár mikróbov nie je vôbec na škodu. Aj keď si to myslia rodičia prvého či jediného dieťaťa. "Robili sme štúdiu, kde sme zistili, že ak je dieťa prvorodené alebo jedináčik, má oveľa vyššie riziko vzniku astmy ako deti z mnohopočetných rodín," uviedla epidemiologička Zuzana Krištúfková.
Našťastie nejaký zblúdilý mikrób ešte neznamená priame ohrozenie. "Potrebujeme až milión salmonel k tomu, aby niekto ochorel, ak nie je oslabený," tvrdí epidemiologička.
"Na zvýšenú opatrnosť treba dbať najmä vtedy, ak sa v domácnosti nachádza tehotná žena alebo onkologický chorý pacient. Inak nie je dôvod na obavy," dodáva.