Tak trochu iná, svetová káva. Vylepšená koreninami
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Jacobs
BRATISLAVA / Pitie kávy je symbolom ranného prebúdzania, udržiavania energie behom dňa a aj relaxu vo voľnom čase. Konzumácia kávy, objavovanie jej nových druhov a spôsobov prípravy, je skrátka trendom súčasnosti. Pre inšpiráciu si tentokrát zájdeme do exotických krajín. Odhalíme nezvyčajné chute, cez tajomstvá koreniacich zmesí od značky Jacobs, ktoré dodávajú našej káve netradičnú chuť a arómu. Budeme sa baviť receptami zo stránky <a href="http://ad.doubleclick.net/ddm/trackclk/N34408.272884JOJ.SK/B8585502.116506903;dc_trk_aid=289482718;dc_trk_cid=61827152" target="_blank" class="external-link-new-window" title="www.bavsakavou.sk" external="1">www.bavsakavou.sk</a>.
V hlavnej úlohe korenie
Korenená chuť obľúbeného teplého nápoja urobila z Vietnamu druhého najväčšieho producenta a exportéra kávy na svete. Zrnká z krajiny ryže a hôr nakupujú i známe kávové reťazce a ich i na Slovensku.
"Najdrahšia vietnamská káva sa svojou kvalitou vyrovná cibetkovej káve," hovorí Naty Trinh Hao, majiteľka vietnamského bistra, v ktorom sama pripravuje tradičnú vietnamskú kávu.
Jedinečnosť chutí vietnamskej kávy spočíva v primiešavaní cherry arómy a masla do zmesi zrniek Robusta a Arabica. Hustota sa káve dodáva kondenzovaným mliekom. Spôsob prípravy sa od typickej slovenskej kávy výrazne líši.
Jacobs
"Pri príprave tradičnej vietnamskej kávy je nutné si najprv nahriať filter a hrnček horúcou vodou, aby káva počas procesu prekvapkávania nestratila na chuti a teplote. Do kovového filtru, položeného na hrnčeku, nasypeme nahrubo namletú kávu, ktorú zalejeme horúcou vodou a privrieme viečkom. Takto pripravená káva sa už podáva hosťovi, piť ju však možno až po úplnom prekvapkaní kávy z filtra," dodáva odborníčka na vietnamskú kávu.
O čosi ďalej, na mexických plantážach, sa káva pestujeuž od 18. storočia. V súčasnosti je Mexiko štvrtým najväčším výrobcom kávy v Strednej a Južnej Amerike, avšak veľké plantáže už by sme tam hľadali márne. Pestovanie sa presunulo k menším farmárom a celosvetovo známa Arabica sa tu pestuje v najmorskej výške 1 500 až 2 000 metrov nad morom. Korenie a najrôznejšie príchute tu hrajú veľkú rolu, čo potvrdzuje i Alejandro del Moral, zakladateľ bistra a veľký znalec mexickej kávy.
"Najtradičnejšou kávou je takzvaná ´Café de Olla´, ktorá sa často korení pomarančovou alebo citrónovou kôrou, mladšia generácia si rada pochutná na káve s príchuťou čokolády."
Alejandro pochádza z Mexico City, kde je pitie kávy doslova súčasťou kultúry všetkých obyvateľov. Niektorí z nich si do kávy radi pridajú obľúbené korenie z chilli papričiek, ktorého chuť je v Mexiku veľmi obľúbená i pre jeho liečivé účinky.
Jacobs
"Každodenné stretnutie kolegov a priateľov v jednej zo slávnych kaviarní v centre mesta je samozrejmosťou, takzvaný chill out, teda odpočinok po náročnom dni a objavovanie stále nových variant či príchutí, sa tu stalo trendom, ktorý už neodmysliteľne patrí k životu v meste."
Ako si okoreniť šálku kávy v pohodlí domova?
Ak vás v dohľadnej dobe práve nečaká cesta do týchto vzdialených krajín, nechajte sa inšpirovať korenenou kávou od Jacobs. Špeciálna edícia káv Jacobs "Bav sa kávou" vám prináša možnosť si tieto svetovo známe varianty pripraviť doma, a to rýchlo a jednoducho.
K baleniu káv Jacobs Crema Gold, Jacobs Krönung a Jacobs Velvet dostanete zdarma balíček s korením, ktorý vašu kávu posunie na úplne inú úroveň. Tieto nové balenia káv Jacobs nájdete u vybraných predjacov od marca do mája 2015 až do vypredania zásob. Inšpirujte sa receptami na www.bavsakavou.sk a pripravte si kávu, ktorá vás bude baviť.
Jacobs
Vyskúšajte napríklad kávu s príchuťou EXOTIC CHILLI
EXOTIC CHILLI
Suroviny:
2 lyžičky instantnej kávy Jacobs
150 ml vody
1/2 lyžičky korenia EXOTIC CHILLI
šľahačka
Postup:
Zalejeme instantnú kávu horúcou vodou, pridáme korenie a zamiešame. Potom pridáme šľahačku, posypene jemne nastrúhanou čokoládou a korením EXOTIC CHILLI.
Doba prípravy: 10 minút