Za nebezpečné alergény v potravinách môže nezodpovednosť výrobcov...
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Ak ste alergik, mali by ste kontrolovať všetky potraviny, ktoré kupujete. Na mnohých baleniach je napísaná výstraha, že môžu obsahovať stopy orechov alebo arašidov. A to aj vtedy, ak si kupujete ryžu alebo šošovicu.
Matky malých detí alebo alergici by si mal dať pozor. Ak nakupujete v obchode šošovicu alebo inú strukovinu, môže sa stať, že spolu s ňou v balíčku kúpite aj orechy.
Oznam malými písmenami
Oznam o prítomnosti orechov je na obale napísaný malými písmenami. Stopy orechov, arašidov, sezamu sa môžu nachádzať v ryži či šošovici.
Tieto alergény môžu byť pre malé deti alebo ľudí s potravinovou intoleranciou nebezpečné. "Stačí mikroskopické množstvo alergénu, aby spustil alergickú reakciu," uviedol alergológ Boris Hruškovič.
Ako je možné, že sa do šošovice, ryže, či fazule dostanú práve orechy, alebo sója? Ak to výrobcovia či baliarne napíšu na obal, podľa potravinovej správy vlastne priznávajú, že majú vo svojej prevádzke neporiadok.
"Miešačku vyčistím pred tým ako tam spracujem iný druh produktu. Vzduchom alebo vodou. Nemiešam komodity," hovorí vedúci odboru potravín Štátnej potravinovej a veterinárnej správy Ján Štulc.
Intolerancií pribúda
Informácie od výrobcov na obale o tom, čo všetko sa v závode spracováva alebo, že práve išlo okolo auto a viezlo orechy považujú inšpektori za obyčajný alibizmus. "Ich povinnosťou je predávať fazuľu, šošvicu a nie kontaminovanú šošovicu alergénom," dodal Štulc.
V obchodoch pribúda stále viac ľudí pri regále, ktorí čítajú etikety. "Potravinových alergií alebo intolerancií pribúda," dodal alergológ.
Pozrite si priloženú reportáž: