Jasno
14°
Bratislava
Simona
30.10.2024
Morský ježko je výborná delikatesa, pôsobí ako afrodiziakum
Zdielať na

Morský ježko je výborná delikatesa, pôsobí ako afrodiziakum

HVAR / K dobrej dovolenke pri jadranskom mori patrí aj pravá chorvátska kuchyňa. Samozrejme okrem typickej pljeskaskavice plnenej syrom je vrcholom ich kulinárstva rybacina. Keď si chceme takúto špecialitu pripraviť doma, nikdy sa nám to nepodarí tak, ako Chorvátom.

V love a príprave morských delikates patria Chorváti k svetovej špičke. Na tanieri dokážu vyčarovať hotový zázrak. "Najlepšia ryba je čerstvá," tvrdí špecialista na prípravu morského ježka Ivice Franicevič.

Domáci tvrdia, že na rybu netreba citrón, zálkad je, aby bola čerstvo ulovená. Ak je zmrazená viac ako tri dni, už to nie je ono. "Na čerstvú rybu dávame len olivový olej a trochu čierneho korenia," prezrádza Franicevič.

Afrodiziakum

"Nožom narežem kosti, a potom sa ryba lepšie pečie," hovorí Mate Franicevič. Ryby, chobotnice, kalamáre, mušle, slimáky - to všetko si z chorvátskej kuchyne vychutnávajú aj Slováci.

Veľkou kulinárskou špecialitou je aj morský ježko. Málokto je ale odvážny si tohto morského živočícha objednať. "Musia byť živí a podávame k nim plátok citróna," opisuje kuchár.

Vydlabú z neho chutné vnútro, a to sa surové podáva na malej lyžičke. Najviac si ho objednávajú páni, vraj funguje ako modrá pilulka. "Je to stopercentné afrodiziakum," dodáva Franicevič. 

V Chorvátsku dovolenkuje redaktor Jozef Kačmáry:

Súvisiace články