Vianočné stolovanie ukázalo, kto je boháč a kto chudoba
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / Vianočné stolovanie prezradilo mnohé. Najmä v minulosti, zdôrazňujú odborníci. Bohatí ľudia dávali dôraz na majetok, chudoba zase na zvyky a obyčaje.
Vianoce bohatých
Viacchodové jedlá vrátane dezertu servírované služobníctvom. Na jedálnom lístku suroviny, ktoré páni videli na svojich cestách v zahraničí. Aj to bolo vianočné stolovanie šľachty inšpirované cestami po rôznych krajinách.
"Prinášali si množstvo cudzokrajných zvykov pre tunajšie obyvateľstvo," hovorí riaditeľ zemplínskeho múzea Maroš Demko.
Pre šľachtu bol dôležitý aj zážitok zo stolovania. Všetko muselo byť luxusne zariadené dôraz sa kládol na červenú a zelenú farbu. "Rybu si nechali doniesť niekde z prímorských krajín," dodáva Demko.
"Na stole bol porcelán, príbor, svietniky aj malé sošky," opisuje riaditeľka Spojenej školy internátnej v Michalovciach Marianna Behúnová.
Vianoce chudobných
Obyčajný ľud si takýto blahobyt dovoliť nemohol. Vianoce boli skromné. Na stole sa nachádzalo iba to, čo sa podarilo vypestovať alebo dochovať. Jedlo sa z drevených misiek.
Pre dedinčanov boli dôležité predovšetkým tradície. Roľníci sa snažili o to, aby sa zvyky dedili z pokolenia na pokolenie. "Malo to veľkú symbolickú hodnotu. Všetky jedlá, ktoré jedli mali zabezpečiť prosperitu. Zdravie rodiny, statku a gazdovstva," dodáva Demko.
Viac v reportáži o vianočnom stolovaní: