Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Horymír zo Spiša má narodeniny aj meniny len raz za štyri roky
Zdielať na

Horymír zo Spiša má narodeniny aj meniny len raz za štyri roky

BRATISLAVA / Na torte im svieti číslo 11 či 13, no na hlave majú prvé šediny . Ako je to možné? O ľuďoch, ktorý sa narodili v priestupnom roku 29.februára, a teda narodeniny oslavujú len každé štyri roky, sme vám hovorili už včera. No predstavte si, že sú aj takí Slováci, ktorí majú v tento deň nielen narodeniny, ale súčasne i meniny.

V Spišskej Novej Vsi žije muž, ktorý 29. februára 2016 oslavuje 14. narodeniny. Je už ale dedkom.

"Paradoxne, narodeniny aj meniny mám v jeden deň - 29. februára," hovorí Horymír Pacanovský.

Narodil sa pred 56 rokmi. To, že oslavuje meniny aj narodeniny v jeden deň, bol nápad jeho príbuzného. "Bol to nápad môjho strýka. Povedal, že narodil sa 29. pozrieme, aké je meno. Bolo Horymíra," vysvetľuje.

Netradičný oslávenec

Známi a kamaráti Horymíra volajú Miro. Jeho meno by ste dnes v kalendári hľadali ťažko. Z nášho ho už vypustili. No Česi ho stále oslavujú.

Novovešťan osobne nikoho, kto má narodeniny v rovnaký deň, nepozná.  Pokiaľ si pamätá, problémy s nie častým dátumom narodenia nikdy nemal. Už teraz sa teší na oslavy o ďalšie 4. roky.

"Šesťdesiatka by mala vyjsť tak, že by to malo byť 15. Takže potom už teoreticky dostanem aj občiansky preukaz," smeje sa.

Výnimočné mená

V našom kalendári v súčasnosti k dátumu 29. februára prislúcha meno Radomír.

Kým Radomírovia sa rodili aj v posledných rokoch, Horymírov ubúda.

Aj 29. februára sú ale pôrodnice plné. Pôrodníci tvrdia, že mamičky sa nijako nesnažia vyhnúť tomuto dátumu.

"Pôrodnica nepozná ani deň, ani noc a rodí sa aj 29. februára," hovorí vedúci pôrodnice Univerzitnej nemocnice v Bratislave Karol Plank.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články