Dávate paradajky do chladničky? Je to obrovská chyba, tu je dôvod
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / Viete o tom, že chlad paradajkám vyslovene škodí? Väčšina z nás ich zvykne ukladať do chladničky, podľa jedného z najväčších britských supermarketov by sme to ale robiť nemali. Strácajú nielen peknú červenú farbu, ale i chuť. Uchovávať v chladničke netreba ani kečup, píše ďalej britský web Mirror.
Ukladať paradajky do chladničky by sme nemali z jedného jediného dôvodu: ničí to ich chuť. Prirodzene rastú totiž v teplých klimatických podmienkach, napríklad v Taliansku či v Mexiku.
"Chlad spôsobuje tropickým plodom, medzi ktoré patrí aj paradajka, zásadný stres, čím sa znižuje aktivita stoviek génov. Niektoré z nich produkujú enzýmy zodpovedné za chemické procesy, ktoré dodávajú paradajkám sladkú chuť a príťažlivú arómu. Mnohé z enzýmov sa už nikdy nespamätajú, ani keď sa paradajky vrátia do izbovej teploty," tvrdí spisovateľ Bob Holmes.
Faktom je, že chlad udržuje potraviny čerstvé. V prípade paradajok to zabraňuje ich dostatočnému dozreniu. Tak ako v chladničke nemajú miesto jablká ani banány, nemali by tam byť ani paradajky. Patria do košíka s ovocím. Preto si ani netreba kupovať paradajky, ktoré sú v obchodoch držané v chlade.