Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Dĺžka života sa bude zvyšovať, prekročí hranicu 90 rokov
Zdielať na

Dĺžka života sa bude zvyšovať, prekročí hranicu 90 rokov

LONDÝN / Priemerný predpokladaný vek dožitia bude vo svete ďalej narastať. V niektorých krajinách by mohol už v roku 2030 prekročiť hranicu 90 rokov. Podľa rozsiahlej medzinárodnej štúdie sa musí politická sféra systematicky pripraviť na ďalšie starnutie populácie.

Prvenstvo v dožívaní budú podľa štúdie britských vedcov držať Juhokórejci. Stredná dĺžka života ženy, ktoré sa narodí v roku 2030, dosiahne 90,8 roka, zatiaľ čo muž bude mať nádej, že sa dožije 84,1 roka. 

Najhoršie je na tom USA

Štúdia to vysvetľuje kvalitnou výživou detí, nízkym krvným tlakom populácie, správnym prístupom k zdraviu a novým technológiám. 

V Európe budú mať najdlhšiu nádej na dožitie sa vysokého veku francúzske ženy, ktoré by sa mali dožiť v priemere 88,6 roka. Svetlé vyhliadky majú aj Španieli a Japonci, ľudia v Austrálii a Švajčiarsku.

Jednu z najnižších stredných dĺžok života z najvyspelejších krajín budú mať Spojené štáty. Konkrétne u mužov to bude 79,5 roka a u žien 83,3 roka. Na konci rebríčka sa ocitli Švédi, Gréci, Macedónci a Srbi. 

O šesť rokov viac

Štúdia uvádza, že ženy aj naďalej budú žiť v priemere dlhšie ako muži. Ich náskok sa bude vo väčšine sledovaných krajín znižovať. 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v správe v roku 2014 uviedla, že stredná dĺžka života sa od roku 1990 do roku 2012 celosvetovo výrazne zvýšila. 

Dieťa narodené v roku 2012 tak môže podľa výpočtov WHO žiť v priemere o šesť rokov dlhšie než človek, ktorý prišiel na svet v roku 1990.

Súvisiace články