Zatiahnuté
Bratislava
Oldrich
3.12.2024
Dlhovekosť Japoncov tkvie v strave. Nejedia ovocie ani mliečne výrobky
Zdielať na

Dlhovekosť Japoncov tkvie v strave. Nejedia ovocie ani mliečne výrobky

TOKIO / Japonci sú dlhodobo predmetom skúmania a štúdií vďaka svojej dlhovekosti. Priemerná dĺžka života je v Japonsku dlhšia ako kdekoľvek na svete. Prečo je japonská strava tak zdravá a čo vlastne Japonci jedia?

Tradičná japonská strava je prevažne čerstvá a nekonzervovaná. Obsahuje len veľmi málo rafinovaných potravín alebo cukrov. Najnovšie štúdie publikované v odbornom časopise Britisch Medical Journej tvrdia, že tí, ktorí sa držia japonských stravovacích zásad, majú znížené riziko predčasného úmrtia, srdcových chorôb a infarktu.

Japonská strava obsahuje veľa obilnín a zeleniny, priemerné množstvo živočíšnych produktov a sóje a minimálne množstvo mliečnych výrobkov a ovocia. 

V japonskej strave sú vo veľkej miere zastúpené ryby a sója, čo môže hrať podstatnú rolu pri znížení rizika kardiovaskulárnych chorôb. Japonci majú tiež najnižší výskyt obezity u mužov aj žien na svete. 

Okinawa na najjužnejšom okraji Japonska je miestom, kde žije najvyšší počet storočných ľudí na svete. Tiež sú tu najmenej rozšírené choroby spojené s vekom, ako napríklad cukrovka, rakovina, artritída či Alzheimerova choroba. 

Aj to sa pripisuje tradičnej japonskej strave, ktorá má nízky obsah kalórií a nasýtených mastných kyselín, a pritom je bohatá na výživné látky, ako sú antioxidanty a flavonoidy, ktoré sa vyskytujú v rôzne zafarbenej zelenine. To zahŕňa rastlinné estrogény, ktoré môžu pomáhať proti druhom rakoviny, ktoré sú spojené s hormónmi, ako napríklad rakovina pŕs. 

Aká je tradičná japonská strava? 

Do značnej miery sa podobá na tradičnú čínsku stravu s veľkým podielom ryže, varenej a nakladanej zeleniny, rýb a mäsa. Samozrejme aj preto, že Japonsko sa rozkladá na viac ako šesť tisíc ostrovoch, jeho obyvatelia konzumujú omnoho viac rýb, než obyvatelia ostatných ázijských krajín. Konzumujú tiež surové ryby v suši a sašimi, plus mnoho nakladaných, kvasených a údených potravín. 

Častejšie stále viac štúdií dokazuje význam kvasených potravín pre zdravý zažívací systém, napríklad produkty z kvasených sójových bôbov, ako je miso, či natto, sú bežnou súčasťou japonskej stravy. Japonci rovnako konzumujú širokú škálu zeleniny, z pôdy aj z mora, v podobe rias. Tie sú plné zdraviu prospešných minerálov a môžu pomáhať znižovať krvný tlak. 

Japonci sú tiež veľkými fanúšikmi zeleného čaju. Ten je cenený pre obsah antioxidantov, ktoré sú spájané s bojom proti rakovine, vírusom a srdcovým chorobám. 

Celkovo majú Japonci zdravý postoj k jedlu a k jeho konzumácii. Riadia sa pravidlom "Hara hači bu", čo znamená jesť do 80 percent nasýtenia. Toto pravidlo už od ranného veku vštepujú svojim deťom. Dôležitú rolu zohráva aj to, ako jedlo servírujú. Namiesto veľkého taniera často jedia z niekoľkých malých misiek. 

Súvisiace články