Len pre náročných. Víno, ktoré dozrieva na dne jazera
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
TALIANSKO / Taliansko sa už automaticky spája nielen s dobrým jedlom, ale aj s výborným vínom. V Dolomitoch sa o jeho produkciu stará množstvo malých výrobcov. No v jednom údolí s nádherným jazerom majú naozaj zaujímavú techniku.
Zatiaľ čo na Slovensku sme naučení na vínne pivnice, v údolí Valsugana v talianskych Dolomoticoch by ste ju hľadali pomerne dlho. Títo vinári totiž nechávajú víno dozrievať na naozaj netradičnom mieste - pod hladinou jazera.
"Pripravujeme šumivé víno tradičnou technikou, tak ako sa pripravuje šampanské. Ale dozrieva na dne jazera a to rok a pol," hovorí o netradičnej forme dozrievania výrobca vína vo Valsugane Giorgio Romanese.
Na dne jazera
Samozrejme, viacerým napadne, že by si fľašu šumivého moku z jazera vytiahli. Lenže také jednoduché to nie je. Do vody ich totiž ukladajú v špeciálnom kontajneri a s pomocou žeriavu.
"Vína sú v hĺbke približne 15-20 metrov. Tento druh vína si vyžaduje dozrievanie v tme. Navyše v jazere je v konštantnej teplote 8-12 stupňov Celzia," dodáva výrobca vína.
Ako vysvetľuje slovenský výrobca vín Martin Pomfy, takto uskladnené vína môžu dlhšie vydržať, pretože vínu pomáha k dlhšej trvanlivosti práve chlad, tma a čo najnižší prístup kyslíku.
Pre Slovákov pridrahé
Na Slovensku sa takáto technika nepoužíva hlavne kvôli peniazom. "Víno od vinára sa na Slovensku predáva v rozmedzí od 5 do 7 eur. Keby sme mali vyrábať víno takýmto exkluzívnym spôsobom, nikto by to nezaplatil," dodáva Martin Pomfy.
Podobnú techniku využívajú aj v chorvátskom mestečku Drače, kde taktiež pre fľaše vína chodia v potápačskom skafandri. Ale do mora. Koľko fliaš je pod hladinou jazera Levico ostalo tajomstvom. "Keď sme s touto technikou v roku 2014 začínali, tak sme pod hladinu umiestnili 500 fliaš," dodáva Talian Giorgio Romanese.