Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Sociálna sieť pokorila magickú hranicu dvoch miliárd užívateľov mesačne
Zdielať na

Sociálna sieť pokorila magickú hranicu dvoch miliárd užívateľov mesačne

BRATISLAVA / Sieť, ktorá vznikla v roku 2004, aby združila študentov Harvardovej univerzity, na ktorej študoval aj Mark Zuckerberg, dnes spája takmer tretinu všetkých ľudí, ktorí žijú na planéte. Lenže už vôbec neslúži iba na zábavu. Pre mnohých ľudí je to prakticky jediný zdroj informácií.

"Ovplyvňuje voľby, nákupné rozhodnutia, vzťahy medzi ľuďmi. Mnohí už ani nechodia inde, pretože vedia, že cez FB sa dostanú ku všetkým informáciám, ktoré potrebujú," vysvetľuje odborník na sociálne siete Peter Šebo. Sociálne siete spojili novinárov, marketérov, ale aj ľudí, ktorí sa snažia manipulovať s verejnou mienkou. 

Funguje totiž na veľmi primitívnom princípe. Správy a príspevky netriedi podľa relevantnosti, ale podľa toho, koľko ľudí ich zdieľa, lajkuje a komentuje. V roku 2011 urobili študenti na Prešovskej univerzite veľmi zaujímavý experiment. Moderátori z rádia pripravovali správy iba z toho, čo zdieľali ich priatelia na facebooku. 

Vtedy to bol podľa slov profesorov priestor plný zábavy a zvieracích bodiek. Dnes sme ale svedkami masívneho šírenia dezinformácií, ktoré majú obrovský dopad. Nielen na verejnú mienku, politiku, ale aj na ekonomiku. Spojené štáty americké, v ktorých sa hovorí, že Trumpovi vyhrali voľby práve sociálne siete a dezinformácie šírené z ruských webov, ale aj Nemecko, v ktorom sa ešte len zvolebnieva a obáva sa podobného výsledku, už volajú po zmene legislatívy. 

S čistením sociálnych sietí majú pomáhať novinári, ktorí každú informáciu overia a potom ju označia ako dôveryhodnú, alebo spornú. Stále je však dosť ľudí, ktorí sa sociálnym sietiam oblúkom vyhýbajú a informácie si zháňajú priamo na spravodajských weboch. 

Súvisiace články