Kultúra sa najlepšie spoznáva cez chuťové poháriky
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
LIPTOV / Najskôr kaše a zemiaky, no a potom bryndza a halušky. Gastronómia na Liptove prešla za stáročia viacerými zmenami. Aj toto chutné jedlo láka do regiónu veľa návštevníkov z celého sveta.
Bez bryndzových pirohov a halušiek si to možno sotva predstaviť, no už naši predkovia si radi pochutnávali na jahňacine, či bravčovom rebierku na ohni. "Ľudia z tohto regiónu potrebovali byť silní, lebo mali ťažkú prácu v horách a to mäso im dodávalo energiu a silu,“ vysvetľuje spolumajiteľ koliby na Liptove Anton Považský.
K Liptovským tradičným jedlám patria aj zemiakové pochúťky, ako napríklad natlačené zemiaky v baraňom čreve. Na jedálnom lístku majú svoje miesto aj ryby. A už tí najmenší vedia oceniť ich kvalitu. "Vlastne ulovená ryba, podľa mňa, chutí najlepšie,“ hovorí malý degustátor Sebastián. Kto chce jesť zdravo, dobre a mať nielen chuťový, ale aj vizuálny zážitok, je na Liptove správne. Jedlo dopĺňajú aj jedlé lúčne kvety.