Polojasno
17°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Pozor pri novostavbách. Aj tam nemusí byť všetko v poriadku
Zdielať na

Pozor pri novostavbách. Aj tam nemusí byť všetko v poriadku

BRATISLAVA / Keď kupujete starší byt, automaticky sa pozornejšie pozeráte na to, čo je v akom stave. Pri novostavbe si možno pomyslíte, že je to nové a určite v poriadku. Ale pozor, aj nové byty treba pri preberaní poriadne skontrolovať.

"Tvrdíme, že musíme skontrolovať aj staršiu ale aj novostavbu. Rozdiel je v tom, že na novostavbu nám platí záručná doba. My máme právo na to, aby nám nehnuteľnosť bola odovzdaná v stave, ktorý spĺňa súčasné technické normy," vysvetľuje inšpektor nehnuteľností bytecheck Tomáš Kolomy. Vždy je lepšie zavolať si na pomoc odborníka. Ľudia si nevedia predstaviť, čo všetko treba v byte skontrolovať. 

"Laicky kontrolujeme všetko, čo je vidieť a čo sa dá zmerať. Dvoj, trojizbový byť dokážeme kontrolovať dve až tri hodiny," uvádza ako príklad Kolomy. Kupujúceho upozornia, že prehliadka bude trvať dve až tri hodiny, aby si u developera vybavil čas. 

"V súčasnosti máme skúsenosť, že technická inšpekcia nebýva priamo súčasťou kúpnej zmluvy. Bývajú tam štandardné formulácie. Pokiaľ je to možné a klient nás osloví ešte predtým, ako podpíše kúpnu zmluvu, tak doporučujeme, aby tam formulácia, ktorá ošetruje tento proces, bola daná," povedal inšpektor. 

Kontrolujú napríklad všetky povrchy, konštrukcie, vybavenie, všetko, čo je viditeľné okom, čiže podlahy, steny, okná, dvere, kúpeľne, obklady, lišty. Kontrolujú sa pri bytoch aj parkovacie státia alebo aj balkóny či lodžie. "Výsledkom kontroly je protokol, kde všetky nedostatky sú spísané. To odovzdávame kupujúcemu. On potom rokuje s tým developerom na odstraňovaní," dodáva. 

Súvisiace články