V Európe je prebytok cukru, je najlacnejší za posledných osem rokov
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Po takmer päťdesiatich rokoch zrušili kvóty, ktoré obmedzovali výrobu cukru. Dnes je ho prebytok, no málo spotrebiteľov. Cena cukru preto klesá.
Cena cukru klesá aj na svetových burzách. Zatiaľ čo pred rokom stál cukor 21 dolárov za libru, dnes stojí približne o tri doláre menej. Odborníci vidia príčinu najmä v nadmernej výrobe tohto sladidla v Brazílii, Indii, Číne či Rusku.
Kilá a kilá cukru naviac
Európske krajiny teraz vyrobia až 20 miliónov ton cukru, čo je o tri milióny ton viac, než je jeho spotreba. Aj poľnohospodári zasiali cukrovú repu na väčšom území ako po minulé roky. Napríklad o štvrtinu sa zväčšili ropné polia vo Francúzsku a Nemecku, bez ohľadu na to, že dopyt po cukre dlhodobo klesá.
Klesá aj počet európskych cukrovarov. Napríklad v Česku bolo v 90. rokoch minulého storočia asi 70 cukrovarov, teraz len sedem. Ich výroba ale bola v minulosti nižšia oproti súčastnosti.
Len najväčší český cukrovar plánuje tento rok vyrobiť 370 tisíc ton cukru. Takýto limit malo kedysi celé Česko. "Môže sa zdať zvláštne, že v dobe nadprodukcie sme sa rozhodli pre takúto vysokú výrobu, ale v súčasnosti sa vytvára nová cukrová mapa v Európe. Ak by sme nenavýšili výrobu, naše miesto by zabral niekto iný a veľmi ťažko by sme ho získali naspäť," vysvetľuje Reinbergr.
Niektoré spoločnosti sa snažia prebytok cukru predať do krajín tretieho sveta, kde cukor chýba.
Cukor sa pre nás môže stať aj drogou, pozrite si archívnu reportáž: