Oblačno
16°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Scenáristka seriálu Vlci nezaháľa. Na svete je jej nové knižné dielo
Zdielať na

Scenáristka seriálu Vlci nezaháľa. Na svete je jej nové knižné dielo

BRATISLAVA / Danica Hričová, scenáristka a producentka, ktorá sa podieľala na významných televíznych projektoch, vydala knihu s názvom Štvrtá stena. Autorka pracovala aj ako prekladateľka divadelných hier a filmov, preložila napríklad film Harry Potter a tajomná komnata.

Scenáristka a kreatívna producentka Danica Hričová predstavila svoje tretie knižné dielo s názvom Štvrtá stena. Názov je metaforou, ktorá vychádza z divadelného prostredia. "Štvrtá stena sa používa väčšinou v divadle, je to tá pomyselná stena, ktorá delí hľadisko od javiska," vysvetlila autorka. Kniha opisuje vzťah sestier a práve tá štvrtá stena predstavuje niečo, čo nás v živote delí a zároveň je najväčšou prekážkou v našich životoch. 

Štvrtá stena je vzťahový román, ktorý niekedy rozoberá príliš komplikované vzťahy, s ktorými sa veľmi často môžeme stretnúť v rodinách. "Je to vzťah, z ktorého sa nedá vycúvať alebo odísť," dodáva autorka, hoci sama je jedináčikom. 

Keďže kniha nerieši len veci pre ženy, autorka sa skôr prikláňa k pomenovaniu vzťahový román, ktorý lepšie vystihuje podstatu diela. Obsahom sú najhoršie a najtemnejšie tajomstvá, ktoré sa dokážu v rodinách vyskytnúť. Jednotliví členovia rodín sa až po veľmi dlhom čase dozvedia tieto tajomstvá a často o rodine vedia najmenej tí, čo sú práve jej súčasťou. 

Príbeh sa odohráva v súčasnosti, ale má retrospektívne prvky z dospievania hlavných hrdiniek. Autorka čerpala aj s vlastných spomienok: "Vyrastala som v dobe mončičákov a céčok a práve do tej doby sa vraciam." Celkové vyznenie príbehu nie je pochmúrne alebo negatívne, pretože autorka sa snaží písať viac s nadhľadom a akýmsi cynizmom. 

Danica Hričová je zároveň scenáristkou,s ktorej menom sa diváci mohli stretnúť aj v titulkoch televíznych projektov ako Zita na krku, Búrlivé víno alebo Divoké kone. Najväčší rozdiel medzi písaním knihy a scenáru vidí v tom, že scenár vzniká v tíme, ale kniha je jej vlastným dielom. "Napíšem to tak, ako to sama chcem, sama cítim. Je to istá forma mojej spovede," dodáva spokojná autorka. Ďalším z rozdielov môže byť, že scenár musí byť napísaný priamym štýlom na rozdiel od knihy, ktorá je plná metafor a obrazotvorných prvkov. 

Pri vzniku Štvrtej steny dávala Danica Hričová jednotlivé časti čítať aj svojim najbližším, aby jej povedali svoj názor. Ale výsledné dielo si budú môcť prečítať až po vydaní knihy.

Momentáne Danicu Hričovú zamestnáva nový seriál pre televíziu JOJ s názvom Ministri, ale má už aj námet na ďalšiu knižku.

Súvisiace články