Toto je stovka najzdravších potravín podľa vedcov. Niektoré prekvapili
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
LONDÝN / Skupina autorov z britskej BBC stanovila rebríček stovky najzdravších potravín. Vychádzali pritom zo štúdie kórejských vedcov, ktorí preskúmali až tisíc rôznych potravín. Bravčová masť sa dostala do prvej desiatky.
Pri určovaní zdraviu najprospešnejších potravín prihliadali kórejskí vedci v pôvodnej štúdii na obsah živín a ich kombináciu. Vitamíny, minerály a iné užitočné látky totiž najviac telu prospievajú, ak sú "namixované" správne. Tím z BBC doplnil kórejskú štúdiu aj informáciami z Encyklopédie jedla a zdravia, ako aj s dátami, ktoré má k dispozícii Poľnohospodárska výskumná služba pri americkom Ministerstve poľnohospodárstva. Výsledkom je rebríček stovky najzdravších potravín.
100 najzdravších potravín
1. Mandle | 26. Bazalka | 51. Banány | 76. Višne |
2.Cherimoya | 27. Kelové listy | 52. Fazuľa | 77. Ružový losos |
3. Ostriež oceánsky | 28. Škeble | 53. Letná tekvica | 78. Pompano (ryba) |
4. Platýz | 29. Čili papričky | 54. Losos | 79. Kumkvat |
5. Čia semienka | 30. Stonková brokolica | 55. Tuniak modroplutvý | 80. Zelená tekvica |
6. Tekvicové semienka | 31. Kel | 56. Úhor | 81. Kapor |
7. Mangold | 32. Treska Merian | 57. Fazuľa mesiacovitá | 82. Pomaranče |
8. Bravčová masť | 33. Atlantická treska | 58. Kolokázia jedlá (Taro) | 83. Červené ríbezle |
9. Listy červenej repy | 34. Horčičné listy | 59. Zelený šalát | 84. Granátové jablko |
10. Chňapáč červený (ryba) |
35. Rímsky šalát | 60. Zelené paradajky | 85. Rebarbora |
11. Petržlenová vňať |
36. Koriander | 61. Červené paradajky | 86. Chalapeňos |
12. Zeler |
37. Síh severný (ryba) | 62. Paprika | 87. Zimná tekvica |
13. Žerucha |
38. Kaviár | 63. Pažítka | 88. Mrkva |
14. Mandarinky |
39. Broskyne | 64. Rukola |
89. Chobotnica |
15. Zelený hrášok |
40. Žerucha záhradná | 65. Losos červený | 90. Sušené slivky |
16. Šťuka |
41. Čínska kapusta | 66. Makrela | 91. Melón cukrový |
17. Aljašská treska |
42. Morský vlk | 67. Grapefruit | 92. Gaštan vodný |
18. Jarná cibuľka |
43. Sleď | 68. Zlaté kiwi | 93. Karfiol |
19. Červená kapusta |
44. Petržlen | 69. Zelené kiwi | 94. Brokolica |
20. Pacifická treska |
45. Čerstvý špenát | 70. Kajenská paprika | 95. Ružičkový kel |
21. Mušle sv. Jakuba |
46. Vlašské orechy | 71. Pór | 96. Koreň lopúcha |
22. Červený grapefruit |
47. Červené cherry paradajky | 72. Červený šalát | 97. Tekvica |
23. Púpavové listy |
48. Hlávkový šalát | 73. Zelená fazuľa | 98. Zázvor |
24. Mrazený špenát |
49. Bieľa fazuľa | 74. Ostriež | 99. Figy |
25. Čili korenie |
50. Zelená fazuľa | 75. Pstruh dúhový | 100. Bataty |
O tom, že v rebríčku bude najmä zelenina, ovocie, orechy a ryby nebolo pochýb. Prekvapila ale bravčová masť, ktorá sa dostala dokonca na ôsme miesto. Podľa BBC ide o "dobrý zdroj vitamínov skupiny B a minerálov, bravčová masť je pritom aj menej nasýtený a zdravší tuk, ako jahňacia či hovädzia masť".
Zelenina a ryby
Na chvoste rebríčka sú napríklad bataty, tekvica, brokolica, karfiol, figy alebo zázvor. Lepšie sa umiestnila mrkva, pór, paradajky, ale aj chobotnica, losos, tuniak, makrela a pstruh. Na 81. mieste sa ocitla naša typická sladkovodná ryba - kapor. "Má vysoký podiel bielkovín, až okolo 18 percent. Menej, ako 6 percent tuku a neobsahuje žiadny cukor," pochvalne zhodnotil našu "vianočnú" rybu tím BBC. Ešte lepšie obstál sleď, ktorý sa vďaka vysokému podielu omega-3 nenasýtených mastných kyselín vyšplhal až na 43. miesto, tesne za morského vlka. Ešte lepšie obstáli ikry, ktoré sú bohaté aj na vitamín B a do prvej tridsiatky sa dostali rôzne mušle, treska, ale aj sladkovodná šťuka.
Čo je zelené, je dobré
V prvej polovici rebríčku sa ocitla kopa listovej zeleniny a byliniek. Odporúčať tak možno čínsku kapustu, hlávkový alebo rímsky šalát, kapustu aj kel. Ten sa ako bohatý zdroj fosforu, železa, vápniku a vitamínov A a C dostal na 31. miesto. Špenát obsadil hneď dve miesta. Čerstvý sa ocitol na 45. pozícii, mrazený prekvapivo ešte vyššie - na 24. mieste. Autori vysvetlili, že ide o udržanie výživovej hodnoty, čerstvý ju pri skladovaní pri izbovej teplote stráca omnoho rýchlejšie.
Spomedzi bylín sú za najzdravšie považované petržlenová vňať a žerucha, ktorá je veľmi bohatá na železo. Ďalej koriander a bazalka. Na 23. mieste je na pohľad burina - listy púpavy. Tie sú ale podľa odborníkov skvelým zdrojom vitamínov A a C a vápniku. Na 13. mieste je bylina, ktorá nie je úplne známa - potočnica lekárska, odroda známej žeruchy. Táto chránená vodná rastlina má vysoký obsah minerálov, obsahuje napríklad aj železo, draslík, jód a vitamíny A, C, D a E.
TOP desiatka kombinuje exotiku aj klasiku
Na prvých desiatich priečkach sa ocitla zmes bežných aj exotických plodov, vodných živočíchov, ale aj už spomínaná bravčová masť. Na desiatom mieste je morská ryba chňapáč červený. V jeho prípade ide o dvojsečnú zbraň - na jednej strane je veľmi bohatý na prospešné živiny, na druhej strane môže obsahovať aj absorbované nebezpečné toxíny. Deviata je vňať červenej repy, ôsma je bravčová mať a siedmy je mangold. Na šiestom mieste sú tekvicové semienka, ktoré sú bohatým zdrojom železa a mangánu, a na piatom mieste aktuálne populárne chia semienka. Štvrté miesto patrí opäť rybe - platesa je považovaná za jednu z najzdravších rýb, zväčša totiž neobsahuje žiadnu ortuť a je výborným zdrojom vitamínu B1.
Na treťom mieste je morská ryba ostriež červený a na druhom prichádza po rybách rad opäť na rastlinu, ktorú už možno kúpiť aj u nás - je to juhoamerická čerimoja. Napriek vysokému obsahu cukru je jej biela dužina cenným zdrojom vitamínov A, C, B1, B2 a draslíku. Víťaz možno prekvapí, nejde totiž o žiadnu nedostupnú exotiku. Na prvom mieste je obyčajná mandľa. Obsahuje síce dosť tuku, no v podobe mono-nenasýtených mastných kyselín, ďalej vitamín E, vitamíny skupiny B a minerály ako železo, vápnik, horčík alebo zinok. "Mandle prospievajú kardiovaskulárnemu zdraviu a môžu pomáhať aj pri cukrovke," okomentovali víťaza autori rebríčka.
Pozrite si archívnu reportáž o petícii za zdravé potraviny: