Jasno
10°
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Mozog zničený na celý život. V ohrození sú tínedžeri, ktorí fajčia marihuanu, tvrdia vedci
Zdielať na

Mozog zničený na celý život. V ohrození sú tínedžeri, ktorí fajčia marihuanu, tvrdia vedci

Archívne video

WASHINGTON / Dlhodobé dohady o tom, či užívanie marihuany môže mať poškodzujúci efekt na jej užívateľov sa rozhodol preskúmať tím vedcov z USA. Ich výsledky by mohli pomôcť pri zvrátení nežiadúcich poškodení.

Tínedžerov, ktorí pravidelne fajčia marihuanu, ohrozuje dlhotrvajúce poškodenie mozgu. Zároveň sú v omnoho väčšom nebezpečenstve, že sa práve u nich rozvinie schizofrénia. Americkí vedci tvrdia, že droga je obzvlášť nebezpečná pre ľudí, ktorí majú genetické predpoklady, pre túto duševnú chorobu a marihuana by mohla byť jedným z jej spúšťačov. Asaf Keller z lekárskej fakulty Univerzity v Marylande uviedol, že výsledky poukazujú na nebezpečenstvo, ktoré je najväčšie práve počas formovania mozgu, čiže v období dospievania.

Počas posledných 20 rokov výskum v tejto oblasti zaznamenal rôzne rozporuplné zistenia o dlhodobých účinkoch požívania marihuany. Najnovšie výsledky, publikované v časopise Neuropsychopharmacology, objasňujú zistenia na myšiach. Mladé myši boli vystavené aktívnej zložke marihuany po dobu 20 dní. Vedci na základe skúmania zistili, že činnosť ich mozgu je narušená a problémy pretrvávajú až do dospelosti. Predchádzajúce výskumy poukázali, že deti, ktoré začali užívať marihuanu pred ich 16. rokom, sú vystavené väčšiemu riziku poškodenia mozgu a majú výrazne vyšší výskyt psychických porúch. "Práve dospievanie je kritickým obdobím, počas ktorého môže byť užívanie marihuany veľmi škodlivé," potvrdila pre dailymail.co.uk vedúca autorka štúdie Sylvina Mullins Raver. "Chceli sme identifikovať biologické základy a určiť, či existuje reálne a trvalé zdravotné riziko pre užívanie marihuany," dodala.

V rámci pokusu vedci vystavili mladé myši veľmi nízkym dávkam aktívnej zložky v marihuane počas 20 dní a potom im umožnili vrátiť sa k svojim súrodencom a rozvíjať sa normálne. "Zistili sme zhoršený kognitívny behaviorálny výkon u týchto myší. Nápadné zistenie je, že aj keď boli myši vystavené veľmi nízkym dávkam a len počas krátkeho obdobia počas dospievania, ich abnormality v mozgu pretrvali do dospelosti. "

Vedci zopakovali pokus,avšak v druhom prípade podávali marihuanu dospelým myšiam, ktoré predtým nikdy neboli vystavené drogám. Ich schopnosť vykonávať kognitívne úlohy zostali normálne. "Zistili sme, že predná kôra je omnoho viac postihnutá drogami počas dospievania," povedal Keller. "Toto je riadiaca oblasť funkcie mozgu, ako je plánovanie a kontrola impulzov. Je to tiež oblasť, ktorá je najviac postihnutá schizofréniou," dodal.

Výskumom by vedci chceli zistiť, či je možné poškodenie mozgu zvrátiť. "Dúfame, že sa dozvieme viac o schizofrénii a iných psychiatrických ochoreniach." povedal Keller.

Pár dobrých rád, ako si udržať zdravý mozog si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Súvisiace články