Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Ladislav Bojnanský, muž, ktorý Slovensko vzdelával a medzinárodne preslávil
Zdielať na

Ladislav Bojnanský, muž, ktorý Slovensko vzdelával a medzinárodne preslávil

Zdroj: rodinný archív

BRATISLAVA / Stenografia alebo tesnopis je umenie, ktoré po mnohé roky rozvíjal Ing. Ladislav Bojnanský a úspešne reprezentoval našu krajinu aj v zahraničí. Sedemnásobný majster Československa a 21-násobný majster Slovenska zomrel vo veku 86 rokov.

História slovenskej stenografie je zložitá, ale zaujímavá. O rozvoj stenografie na Slovensku sa zaslúžili viacerí vzácni ľudia. Boli to prevažne obetaví učitelia a nadšení propagátori príťažlivého druhu písma. Významný slovenský komorný stenograf a dlhoročný učiteľ tohto pisateľského umenia, Ing. Ladislav Bojnanský, zomrel dňa 20. februára 2018 vo veku 86 rokov. 

Stenografii sa venoval celý život, študoval ju na obchodnej akadémii a následne ju vyučoval. Držiteľ slovenského rekordu v stenografii s výkonom 180 slov za minútu, Ing. Ladislav Bojnanský pôsobil od roku 1951 ako učiteľ a neskôr ako zástupca riaditeľa na Štátnom stenografickom ústave v Bratislave. Súčasne vykonával funkciu redaktora v časopise Slovenský stenograf, v ktorom sa neskôr stal výkonným redaktorom a v rokoch 1993 až 2007 dokonca šéfredaktorom. Ladislav Bojnanský bol autorom a spoluautorom viacerých stenografických učebníc a slovníkov. 

V roku 1987 Ladislavovi Bojnanskému udelil minister školstva Slovenskej republiky čestný titul Zaslúžilý pracovník rezortu školstva.

Počas svojho aktívneho života sa venoval svojej profesii naplno. Vyhotovoval stenografické protokoly z rôznych významných rokovaní, konferencií a zjazdov vtedajšieho politického a spoločenského života. 

Ako prvý slovenský stenograf sa v roku 1961 zúčastnil medzinárodných stenografických pretekov Intersteno v nemeckom Wiesbadene. Vtedajšie Československo úspešne reprezentoval aj na ďalších štrnástich pretekoch tejto súťaže počas nasledujúcich tridsiatich rokov. V súťaži stenografov - polyglotov (stenografia v cudzom jazyku) získal v roku 1987 vo Florencii tretie miesto.