Oblačno
15°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Nepriestrelné školské tašky. Deti ochránia pred guľkami
Zdielať na

Nepriestrelné školské tašky. Deti ochránia pred guľkami

USA / Školské tašky už neslúžia študentom v Spojených štátoch len na nosenie učebníc. Po pribúdajúcich streľbách na školách ich majú zároveň ochrániť pred guľkami. Ide o špeciálne nepriestrelné aktovky. Po tragédii na Floride ich internetové obchody vypredali za pár dní.

Vyzerá ako obyčajný školský batoh, je len trochu ťažší. Učiteľka, ktorá bola svedkom streľby na škole ešte v roku 2014 si povedala, že urobí všetko preto, aby pri podobnom incidente ochránila svoje deti. “Svojej prvej dcére som túto tašku kúpila ihneď po streľbe. Je to pre mňa jedna z mála možností ochrany,” povedala učiteľka Mikayla Hull.

Podobnú tašku sa rozhodla kúpiť aj druhej dcére, hoci má iba 4 roky, chodí ešte do škôlky a nebezpečenstvo si ešte neuvedomuje. “Povedali sme jej, že ju musí mať pri sebe nielen po ceste do školy, ale aj v prípade, že sa bude báť,” vysvetľuje Mikayla. Keď ale chcela staršiu aktovku vymeniť za novší model, takmer sa jej to nepodarilo.

“Pred dvomi týždňami so si vyberala model. Keď som ho o dva dni, po streľbe na floridskej škole chcela kúpiť, všetko bolo vypredané." Nepriestrelné aktovky musia mať certifikát, že sa podrobili balistickému testovaniu a nepoškodili ich guľky, ktoré na nich pri skúškach vystrelia zo vzdialenosti dva a pol metra. Odborníci však upozorňujú, že ochrana aj tak nie je stopercentná. Testy sa totiž robia v kontrolovanom prostredí. Situácia pri masovej streľbe je však chaotická.

“Rýchlosť ani smer guliek vtedy neviete predvídať, navyše voči niektorým strelám nie je materiál dosť odolný.” Pre matku dvoch dcér je to však lepšie ako nič. Verí, že nepriestrelná aktovka dokáže ochrániť aspoň tie najdôležitejšie orgány. “Je to ako v lotérii. Hoci je tam šanca jedna k miliónu, že vyhráte, ten žreb si kúpite. Ja verím, že v prípade streľby bude práve to moje dieťa jedno z mnohých, ktoré tento batoh ochráni," dodáva Hull.

Súvisiace články