Jedno jablko obsahuje až 100 miliónov baktérií. Prekvapivo sa nenachádzajú na povrchu
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
VIEDEŇ / Typické jablko obsahuje viac ako 100 miliónov baktérií. Prišli na to vedci z Technickej univerzity v Grazi pri svojom výskume, ktoré výsledky publikovali v časopise Frontiers in Microbiology.
Najviac baktérií pritom podľa nich prekvapivo nie je na šupke, ale v dužine a v semenách. Mikroorganizmy sú podľa vedcov dôležité pre zdravú črevnú mikroflóru. "Baktérie, huby a vírusy z našej stravy prechodne osídľujú naše črevo. Varenie väčšinu z nich zabíja, preto je surové ovocie a zelenina obzvlášť dôležitými zdrojmi mikroorganizmov v strave," uviedla biologička Gabriele Berg, ktorá je spoluautorkou štúdie.
Rakúski vedci v rámci svojho výskumu porovnávali aj dve rôzne jablká. To, ktoré bolo vypestované v režime bio a jablko z konvenčného hospodárstva. V oboch pritom objavili približne rovnaký počet baktérií. Podľa mikrobiologičky ale jablká pestované v bio režime obsahovali pestrejšie spektrum baktérií.
Pozrite si archívnu reportáž.