Skoro jasno
Bratislava
Klement
23.11.2024
Jedno jablko obsahuje až 100 miliónov baktérií. Prekvapivo sa nenachádzajú na povrchu
Zdielať na

Jedno jablko obsahuje až 100 miliónov baktérií. Prekvapivo sa nenachádzajú na povrchu

Archívna reportáž

VIEDEŇ / Typické jablko obsahuje viac ako 100 miliónov baktérií. Prišli na to vedci z Technickej univerzity v Grazi pri svojom výskume, ktoré výsledky publikovali v časopise Frontiers in Microbiology.

Najviac baktérií pritom podľa nich prekvapivo nie je na šupke, ale v dužine a v semenách. Mikroorganizmy sú podľa vedcov dôležité pre zdravú črevnú mikroflóru. "Baktérie, huby a vírusy z našej stravy prechodne osídľujú naše črevo. Varenie väčšinu z nich zabíja, preto je surové ovocie a zelenina obzvlášť dôležitými zdrojmi mikroorganizmov v strave," uviedla biologička Gabriele Berg, ktorá je spoluautorkou štúdie. 

Rakúski vedci v rámci svojho výskumu porovnávali aj dve rôzne jablká. To, ktoré bolo vypestované v režime bio a jablko z konvenčného hospodárstva. V oboch pritom objavili približne rovnaký počet baktérií. Podľa mikrobiologičky ale jablká pestované v bio režime obsahovali pestrejšie spektrum baktérií. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články