Jasno
14°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Za bozk dostal pokutu: Bizarná situácia na cyklistickej súťaží obletela svet
Zdielať na

Za bozk dostal pokutu: Bizarná situácia na cyklistickej súťaží obletela svet

GEVREY / CHAMBERTIN - Svetová cyklistická súťaž Tour de France prináša nielen úchvatné športové momenty, ale občas aj mimoriadne romantické. Jeden cyklista na Tour de France si dal záležať na tom, aby v blízkosti mesta, kde žije, stihol objať a pobozkať manželku a syna, ktorí čakali pri trati. Rozhodcovia však nemali pochopenie a udelili mu pokutu. Ako zareagoval?

​Bol to moment, ktorý mnohým vohnal slzy do očí. Nie však komisárov Medzinárodnej cyklistickej únie. Pre nich to bolo neslušné či nevhodné správanie sa počas pretekov a poškodenie dobrého mena športu. "To býva celkom bežné, že pretekár zastane pri rodine, pozdraví aj fanúšikov," povedal bývalý reprezentant SR v cyklistike Peter Velis, ktorý je zároveň aj účastníkom Tour de France. Na celú záležitosť zareagoval ďalší účastník slávnych cyklistických pretekov, Dán Magnus Cort Nielsen. Na sociálnej sieti uverejnil video s textom. "To je vtip. Asi som mal šťastie, keďže si mňa pred pár dňami nikto nevšimol," reagoval. 

Bernard na video odpovedal takmer ihneď

"Boli to dokonca 2 bozky, čiže by si mal dostať 2 pokuty," dodal. "Je nezvyčajné, že to urobil počas časovky. Ale nebojoval o celkové víťazstvo, čiže neovplyvnil celkovo podujatie," znelo stanovisko prezidenta slovenského zväzu cyklistiky Petra Privara. Podľa magazínu Velonews však údajne nešlo ani o bozk, ale to, že sa počas časovky nakrátko pri priateľoch a blízkych zastavil. K tomu sa prikláňa aj jeden bývalých medzinárodných rozhodcov. Údajne komisári Bernardovo krátke zastavenie mohli považovať za dehonestáciu časovky, kde má každý ísť naplno.

"Ja si nemyslím, že to bolo hneď na pokutu. Všetci, čo sme jazdili vieme, že niektorí idú časovku naplno, niektorí nejdú časovku naplno. Potom by museli sto ľuďom povedať, že dehonestujú časovku, lebo ju nejdú naplno," uviedol Peter Velits. "Nemal byť potrestaný, mal byť napomenutý, aby sa nestalo, že na každom kopci bude 100 cyklistov a budú tam mať 100 manželiek," dodal Privara.

Príbeh 23-ročného cyklistu obletel svet

Cyklistika je, zdá sa, veľmi prísna. Ak by sme totiž hovorili o bozku, ktorý poškodil dobré meno športu, stačí si spomenúť na minuloročné majstrovstvá sveta vo futbale žien a bozk, ktorý vtedajší šéf španielskeho futbalu dal nečakane jednej z reprezentantiek svojej krajiny. A bol z toho obrovský škandál.

Siedma etapa a príbeh 23-ročného cyklistu si všimli médiá na celom svete. Aj pokutu 200 švajčiarskych frankov, čo je asi 205 eur. Julien Bernard na adresu trestu zverejnil na sociálnej sieti len krátky status. "Prepáč Medzinárodná cyklistická únia za poškodenie imidžu športu. Ale som ochotný zaplatiť 200 švajčiarskych frankov každý deň za prežitie takéto momentu," uviedol. 

Súvisiace články