Zatiahnuté, dážď
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Odvážny Slovák prebicykloval 9 štátov. Nie je pritom profesionálny športovec
Zdielať na

Odvážny Slovák prebicykloval 9 štátov. Nie je pritom profesionálny športovec

HUMENNÉ / Prešiel takmer 4-tisíc kilometrov, pričom prekonal 26-tisíc výškových metrov. A to všetko na bicykli! Humenčan Štefan Suvák prebicykloval cez 9 štátov starého kontinentu. Nie je pritom žiadny profesionálny športovec, iba má rád pohyb. Trasa viedla z Humenného do Bratislavy, odtiaľ kúsok cez Rakúsko a potom veľký kus cez Chorvátsko. Odtiaľ Štefan prebicykloval do Albánska, kde aj s bicyklom nasadol na loď a preplavil sa do talianskej Ancony. Po západnom pobreží Jadranu sa dostal až do Slovinska a z tamojšieho hlavného mesta ho čakala najdlhšia etapa - z Ľubľany až do Bratislavy. Bolo to 408 kilometrov, aj s prestávkami mu to trvalo 25 hodín. No a potom to už bola cesta cez Banskú Bystricu naspäť do Humenného, čo mu zabralo tri dni.

"Mám rád výzvy a také hľadanie limitov. Bicykel je taká moja vášeň. Vždy ma zaujímalo, koľko by sa dalo prejsť na bicykli svojou vlastnou silou," hovorí Humenčan Štefan Suvák. A tak sa vydal z rodného Humenného smer Balkán. Každý deň štartoval o tretej ráno. Iba on a bicykel s batožinou, vážiacou dovedna vyše 30 kilogramov.

Prvé komplikácie

Jeho dobrodružná cesta trvala 31 dní. 36-ročný Humenčan dovedna prebicykloval deväť štátov Európy. Keď sa po štyroch dňoch cez Slovensko a Maďarsko dostal do chorvátskych Plivíc, prišli prvé komplikácie.

"Také no odreninky do živého, na miestach, kde ani kvietky nerastú. Dva dni som ostal v Plitviciach. Nemal som žiadne topánky, takže dal som si Plitvice v ponožkách," spomína Štefan. A to netušil, že ho čaká najhoršia etapa. Veľké prevýšenie v kombinácii si silným slnkom Makarskej riviéry.

"Pil som 14 litrov vody denne. Jedol som gumené cukríky a orechy," pokračuje. Prešiel Albánsko, loďou sa dostal do talianskych Benátok a odtiaľ cez Slovinsko a Rakúsko domov. No práve v slovinskej Ľubľane sa odohral preňho najpamätnejší moment, keď ho na semafore s ním čakajúci cyklista ponúkol pivom. "Hovoril mi, že tiež niekedy jazdil cestnú cyklistiku a je vlastne slovinský šampión v cestnej cyklistike za rok 2000," hovorí Štefan.

Okrem odrením, alergií a bodnutí hmyzom sa pridružili aj problémy s malíčkom. Nestačilo, že opuchol, ale začal aj hnisať. Z topánky musel na slobodu. "Musel som improvizovať, tak som to vyrezal proste s nožničkami," vysvetľuje.

Tisíce kilometrov bez technických problémov

Tisícky kilometrov prešiel bez jediného technického problému. Prvý sa objavil až v Humennom. Pri natáčaní reportáže dostal defekt. Aj keď počas cesty zažil rôzne mimoriadne náročné situácie, ani raz si nepovedal, že končí. "Nie, nikdy. Mňa baví takéto hľadanie limitu. Prešiel som 3900 km a 26-tisíc výškových metrov, čo je skoro trikrát Everest," dodáva.

"Je to veľmi ťažký kúsok a klobúk dole pred Štefanom, že sa na to dal," vyjadril sa hokejový tréner Mário Burda. Kondičný tréner humenských hokejistov potvrdzuje, že také dobrodružstvo je pre telo mimoriadne zaťažkávajúca skúška. "Štefan môže byť inšpiráciou, že aj bežný človek, ktorý sa dennodenne venuje pohybu, dokáže prekonať neskutočné kilometre na bicykli a neskutočné výškové metre," potvrdzuje.

"Všetko musíš prijať na tej ceste, čo dostaneš," ukončuje Štefan.

Súvisiace články